Ortodonti Tedavisi Süreci
Her şeyde olduğu gibi ortodonti tedavilerinde önemli gelişmeler meydana geldi. Bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte üç boyutlu ağız içi görüntülerinin işlenerek ortodonti tedavilerinde kullanılması yaygınlaştı. Ortodonti tedavi süresini ve uygulanma biççimini önemli derecede değiştiren bu yöntem hakkında da bilgiler vereceğim.
Teknoloji ve Ortodonti
Teknolojinin hızlı geçmesi hasta beklentilerinin değişmesi, tıp biliminin gelişimi ve tedavi anlayışının değişmesi ile birlikte diş hekimliği eğitimi ve anlayışının değişmesi sayesinde hastalara daha yüksek konfor sağlanabilmektedir.Bundan 20 yıl önce sadece çiğnemeye odaklanan ortodonti tedavisi, artık hem fonksiyon hem de estetik diş görünümü için çaba sarf ediyor. Hastanın dinamik, statik ve estetik bulgular ışığında değerlendirilip tedavi planı yapılması en yüksek hasta memnuniyetini elde etmenin birinci koşuludur.
Ortodonti Tedavi Planı
Hasta kliniğe girdiği ilk andan itibaren beklentileri ve ihtiyaçları doğru bir şekilde değerlendirilip doğru bir tedavi planı yapılmalıdır. Bu amaçla klinikte panoramik diş rröntgeni ve sefalometrik film analizi, ağız içi ve ağız dışı fotoğrafları gibi kayıt yöntemleri kullanılır. Ortodonti tedavi yöntermi ve süresini belirlemek için:
Hastanın solunum şekli analiz edilir.
- Alt ve üst çenenin duruşunu
- Dil hacmi ve pozisyonu
- Gülme sırasında bir diş ve dudakların durumu
- Dil kasları
- Dudak kasları
- Yutkunma şekli
- Kötü alışkanlıklar
- Çiğdem’e bozukluğu
- Kas fonksiyonlarının durumu
- Yüz kaslarının durumu
- Konuşma bozukluğu olup olmadığı
- Bademcik geniz etti oluşumları
- Çene ekleminin durumu
- Uyku bozukluğu horlama durumu
- Diş sıkma gıcırdatma
- Hastanın psikolojik durumu
- Maloklüzyon
- Diş eti sağlığı
- Ağız bakımı
- Tükürük miktarı
- Alerji durumu
- Yumuşak dokuların durumu
- Büyüme ve gelişim durumu
- Kulak rahatsızlıkları
- Bebeklikten kaynaklı dudak damak yarı gibi problemler
- Dişlerin sıralanışıları
- Orta hat sapmaları
gibi bir çok faktör dikkatli bir şekilde incelenmelidir.
Kliniğimizde ortodonti tedavisi ile ömür boyu hastanın yüz ve çevre dokularının yeni bir şekil alacağı göz önünde bulundurulmakta ve mümkün olan hem ideal sonuç için çaba sarf edilmektedir.
İyi bir tedavi için iyi bir teşhis gerektiği gerçeği nasıl inkar edilemez bir gerçek ise, İyi bir teşhis için ortodontiye hakim, yüz ve çevre dokularındaki yapıların doğasını detaylı bilen, tecrübeli bir ortodonti uzmanı'nın yapacağı iyi bir muayene gerekliliği de reddedilemez bir gerçektir.
Bütün bunlar yaşamda sadece ortodonti muayene olarak kullandığımız terim ve dişlerin hareket ettirilmesi olmadığını bilmek ve anlamak gerekmektedir.
Doğru bir tedavi planı için teşhis metotlarını etkin kullanılmasına önem taşır. Ortodonti de bu amaçla rahatken görüntülemeleri önemli bir yer tutar. Hastanın gereksiz radyasyona maruza kalmadan teşhis için gerekli bilgilerin yeterince edilebileceği görüntüleme yöntemleri tercih edilmelidir.
Diş Hekimliğinde görüntüleme yöntemleri ile ilgili yazımızı okudunuz mu?
Makaleye Yapılan Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmadı.