DİŞ BEYAZLATMA
DİŞ BEYAZLATMA NEDİR?
Çeşitli nedenlerle dişlerin rengi nde ortaya çıkan sararmalar veya renk bozukluklari modern estetik diş hekimliği tedavileri sayesinde daha beyaz renge getirilebilmesi tedir. Güzel bir gülümsemenin en şartlarından birisi olan beyaz dişler hepimizin hayali. Diş ekimi Sertaç Kızılkaya diş beyazlatma hakkında bilgiler verdi. Diş beyazlatmanın zararları varmıdır dişler neden renk değiştiriyorsun beyazlatı lan dişlerin rengi tekrar sarılma gibi soruların cevabını estetik diş tedavileri ile tanınan diş ekimi Sertaç Kızılkaya dan aldık.
DİŞLER NEDEN RENK DEĞİŞTİRİR?
Kullanım ömrü boyunca dış etkenler sebebi ile dişlerin renk değiştirmesi mümkündür. Özellikle çay, kahve sigara gibi yüzeyi boyayan etkenler uzun süre diş ile temasta kalır ise dişin rengi fırçalama ile açılmayacak kadar koyulaşabilir. Dış etkenler olarak adlandırdığımız bu sebepler beyazlatma işleminin en çok başarı sağladığı gruptur. Bazen de dişler içsel nedenler ile renk değiştirir. Örneğin bir dişin sinirinin alınarak kanal tedavisi yapılması sonrasında ilerleyen zamanlarda diş renginin Koyulaşmaya başladı gözlemlenir. Kanal tedavisinin aşırı bozulması yapmaması için alınabilecek bir takım önlemler vardır. Bunlardan en önemlisi kanal dolgu malzemesinin dişin ağızda görünen kısmının kaplamamasıdır.
Dişeti altında kalan kök bölgesine kanal dolgu maddesi uygulanmalıdır. Kuram olarak adlandırılan dişin görünen kısmı renk değiştirmemesi için kaliteli dolgu malzemeleri ile tedavi edilmelidir. Annenin hamilelik döneminde kullandığı Tetrasiklin grubu ilaçlar da bebeğin dişlerin de renk bozukluğu olmasına neden olur. Çocukken geçirilen ateşli rahatsızlıklar ve kullanılan antibiyotikler de diğer diş renklenmesi sebeplerinden sayılabilir. Beyazlatma yöntemleri ile istenilen renk tonu elde edilemediğinde dişin üzerine laminate veneer diş kaplama veya zirkonyum diş kaplama uygulaması yapılabilmektedir.
DİŞ BEYAZLATMA ZARARLI MI?
Uzun yıllar tartışılan bu konu artık kesin bir sonuca bağlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü WHO, Amerikan Diş Hekimleri birliği ADA ve Türk Diş Hekimleri Birliği'nin (TDB )de onayladığı gibi diş beyazlatma ürünleri patentli ve lisanslı olduğu için dişlerin yapısına zarar vermezler. Profesyonel kullanım için üretilen bu malzemeler hekim kontrolünde uygulanmalıdır. Piyasada ucuz fiyatlar ile satılan ve diş beyazlatma ürünü olarak lanse edilen bazı patent siz ne olduğu belli olmayan ürünler bulunmakta. Bunları kullanmaktan ise düzenli diş fırçalamak ve diş beyazlatma özelliği olan diş macunları kullanmak sizin için daha iyi olacaktır. Gerçekten diş renginiz sizi rahatsız ediyor ise diş hekiminiz ile Görüşerek sizin için neler yapabileceğini öğrenebilirsiniz. Diş beyazlatma işlemi sanıldığı gibi yüksek fiyatlı bir işlem değildir. Diş beyazlatma fiyatları bir çok diğer estetik işlemler ile karşılaştırıldığında daha uygun fiyatlar vardır.
DİŞ NASIL BEYAZLAR?
Dişi beyazlatmak için kullanılan malzeme genellikle hidrojen oksit veya karbamid peroksit olarak adlandırılan kimyasal maddelerdir. Bunlar belirli oranlarda diğer malzemeler ile karıştırılarak jel kıvamında hazırlanırlar. Piyasada satılan türleri değişik yüzdelik konsantrasyonlar içerirler. Diş hekimi sizin diş yapımıza göre uygulayacak konsantrasyonu ve ilacın diş üzerinde kalma süresini belirleyecektir. Diş hekiminizin söylediği süreden daha fazla ilaç ile dişin temas etmesi aşırı hassasiyet yapabilir. Zaman içerisinde geçse de bu tip bir hassasiyet ile karşılaşmamak için diş doktorunuzun beyazlatma için önerdiği sürelere dikkat etmeniz gerekir. Kullanılan ilaçların diş yüzeyinde ortaya çıkardığı oksijen dişin gözenekli yapısı içerisine nüfuz eder ve diş kanalları ağarma şeklinde beyazlar. Tedavinin süresince beyazlatıcı kullanıldığında dişler opak renkli görünebilir.Yani ilgi donuk bir beyaz olarak görünür. Bir haftalık süreç sonunda dişlerinizin parlak bir görünüme kavuşur. Dişlerinizin istediğiniz gibi işıl parladığını görebilirsiniz. Detaylı bilgi almak ve sizin için yapılabilecek diş beyazlatma işleminin fiyatını öğrenmek isterseniz www.drsertac.com İletişim sayfasından randevu alabilirsiniz
Diş beyazlatma yöntemleri hakkında merak ettiğimiz sorular ve estetik diş hekimi Sertaç Kızılkaya ya sorduk sorularımıza verdiği bilgilendirici cevapların için kendisine teşekkür ederiz.
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya İstanbul Küçükçekmece KORUDENT DİŞ Kliniği'nde Diş Hekimi olarak faaliyet göstermektedir. Web Sitesi www.drsertac.net de bu konuda ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Hangi tip beyazlatma yöntemi ne tavsiye ediyorsunuz?
Beyazlatma yöntemleri bildiğiniz gibi ev tipi ve ofis tipidir. İkisi birlikte de uygulanabilir. 25 yıllık klinik tecrübem ile her hasta için farklı seçenek oluşturulması gerektiğini gördüm. İnatçı vakalarda iki yöntemin birlikte uygulanmasıyla tatmin edici sonuçlar alınabilmektedir.Bütün tedavilerde olduğu gibi diş beyazlatma işleminde de hasta ile hekim işbirliği büyük önem taşımaktadır.
Herkes evde uygulanan diş beyazlatmayı kendi kendime yapabilir miyim der?
Bazı diş yapısı maalesef diş beyazlatma için uygun olmamaktadır. Özellikle yüzeyinde kırık, çatlak, aşınma, çürük gibi problemler olan dişler için hekim birtakım işlem veya önerilerde bulunduktan sonra diş beyazlatma işlemi gerçekleştirebilir.
Ev tipi beyazlatma jeli fazla uygularsan ne olur?
Bildiğiniz gibi beyazlatma kimyasal bir işlemdir. Olması gerekenden fazla uygulandığında plak içerisinden taşarak dişeti üzerine gelir. Diş etine beyazlatma ilacı zarar verebilir. Diş etinde sızlama ve renk değişikliği olur. Böyle bir durumda diş etinin üzerindeki ilacı en kısa sürede temizleyip bölgeyi bol suyla yıkamak tavsiye edilir.
Tek bir dişin beyazlatılması mümkün müdür?
Evet özellikle kanal tedavisi görmüş ve bu nedenle renk değişikliğine uğramış dişler için beyazlatma işlemi uygulanır. Bu sayede dişin rengi açılabilir. İçten beyazlatma olarak duyduğumuz şey nedir? Bu kanal tedavisi görmüş dişin beyazlatılması işlemidir. Pulpa odasının olduğu bölgeye ilaç koyularak içeriden dışarıya doğru beyazlatma işlemi uygulanır. Adını da buradan alır.
Makaleye Yapılan Yorumlar
Henüz Yorum Yapılmadı.