Diş Beyazlatma'nın Kimyası
  • Dr. Sertaç KIZILKAYA

Diş Beyazlatma'nın Kimyası

3013

Ağartma, reçineyle yapıştırılmış com pozitleri, porselen kaplamaları veya kuronlara göre renksiz dişler için en konservatif tedavidir. Ağartma tedavisinin başarısı, ağartma maddesinin diş yapısına nüfuz etme yeteneğine dayanır.
Renk değişimi ve leke içeren molekülleri okside etmek için yeterince uzun süre orada kalmalıdır.

1 Diş beyazlatmanın en yaygın maddesi, hidrojen peroksit ve üre kombinasyonunun ürünü olan karbamid peroksittir (CH4N2O H2O2). Aktif molekül, hidrojen peroksidir (H202). Tedavi için altta yatan mantık, lokal peroksit yanıklarına neden olmaksızın mümkün olduğunca uzun süre diş ile temas halinde nispeten yüksek bir hidrojen peroksit konsantrasyonu sağlamaktır.

Bu, dört yolla elde edilebilir: Düşük konsantrasyonda karbamid peroksit kullanarak evde ağartma uzun bir süre boyunca (3 saat) ofis içi ağartma yöntemiyle, uzun bir süre boyunca karbamid peroksit veya düşük dozda hidrojen peroksit içeren maddeler.
Etkinin ne kadar sürdüğüne dair tartışma vardır. Ayrıca, diş hassasiyetinin yan etkisi hakkında farklı fikirler vardır.
Daha sonra beyazlaştırmayı evdeki ek bir uygulama ile sürdürmek ve hatta arttırmak gerekiyor.

Lazer İle Diş Beyazlatma

Bugüne kadar, diş hekimliğinde ofis dışında çalışan diş gücü diş beyazlatma konusunda araştırmalar yayınlanmıştır. Mevcut veriler esas olarak lazer cihazlarının üreticilerinden gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, lazerle güçlendirilmiş hidrojen peroksit sistemi kullanılarak ağartma etkinliğini karşılaştırmak ve 6 aylık bir periyotta renk değişimini saptamaktır.

Makaleye Yapılan Yorumlar

Henüz Yorum Yapılmadı.


DOKTORA WHATSAPP'DAN SORU SORMAK İÇİN TIKLAYINIZDOKTORA WHATSAPP'DAN SORU SORMAK İÇİN TIKLAYINIZ