DİŞ KAPLAMA
  • Dr. Sertaç KIZILKAYA

DİŞ KAPLAMA

86126

Diş hekimliğinde kaplamalar doğal çekici bir görünüm sağlamak ve ihtiyaç duyulan durumlarda eksik diş boşluklarına doldurmak kırık, çatlak, çürük ve kanal tedavili dişleri korumak amacı ile uygulanmaktadır. Rengi bozuk, lekeli, yıpranmış veya düzensiz sıralanan dişler diş kaplama uygulaması ile daha iyi bir estetik görünüme kavuşabilmektedir. Aralıklı dişlerin kapatılması da ortodonti ile yapılabilse bile bazen hastalar ortodonti tedavi süresinin uzun olduğundan şikayet ederek aralıklı dişleri kaplama yaptırarak istedikleri estetik diş görünümüne kavuşabilmektedir. Bu yazıda size günümüzde en çok kullanılan diş kaplama türleri hakkında bilgi vermek istiyorum. Daha ayrıntılı bilgiler için web sitemden faydalanabilirsiniz. Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya

ÖN DİŞ KAPLAMA

İlerleyen teknoloji sayesinde diş kaplamaları da çeşitlilik göstermektedir. Malzemenin özellikleri ve işlenme biçimi farklı özelliklerde diş kaplamaları üretilmesini mümkün kılmaktadır. Ön dişler için en çok aranılan özelliğin estetik görünüm olduğu dikkate alındığında ha içerisinde metal bulunan porselen diş kaplamaların ön diş kaplaması için uygun olmadığını anlamak hiç de zor değildir. Uzun yıllar ve arka bölgede diş kaplama için kullanılan porselen kaplama günümüzde artık neredeyse terk edilmek üzeredir. Yapıldığı süre boyunca farklı olumsuz etkileri ortaya çıkan metal alt yapılı porselen diş kaplamalar kendisinden önceki plastik ve altın diş kaplamaları göre bir çok olumlu özellik taşımakta idi. Ancak metalin diş eti kenarında koyu renk oluşturması en büyük dezavantajlarından bir tanesi olmuştur. Diş eti ile metal birleşme noktasında bazı hastalarda hızlı bir şekilde dişeti çekilmesi olması da ortaya çıkan en büyük sorunlardan biridir. Vücutta metalin alerji yapması nedeni ile porselen diş kaplama takdiri hastanede tedavi gören bir çok insan tanıdık. Yapılan ileri tetkik ve araştırmalar sonrasında taktirdıkları diş kaplama içerisinde bulunan metale karşı alerjileri olduğu ve köprüler veya kaplamalar söküldükten sonra bu problemin ortadan kalktığını müşahade ettik.

ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMA

Yer yüzünde milyonlarca insanın diş kaplama yaptırdığı göz önüne alındığında ha alerji vakasının hiç de az olmadığını tahmin edebilirsiniz titanyum ve zirkonyum malzemeleri alerji ortaya çıkarmaya biyolojik uyumlu malzemelerdir diş kaplamaların gelişim süreci içerisinde Dişeti kenarı ve ağız dokuları ile sorun yaşatmadan uzun yıllar kullanılabilen bu iki malzeme özellikle alerji problemi olanlarda tercih edilmek durumundadır. Gelişen bilgisayar teknolojisi zirkonyum diş kaplamanın bilgisayar destekli tasarım ve üretim aşamaları sayesinde hatasız olarak üretilmesini de sağlamıştır. Bilgisayar programı yardımıyla hazırlanan diş kaplama tasarımı aynı şekilde bilgisayar tarafından yönetilen kesim cihazlarında zirkonyum bloklardan kesilerek elde edilmektedir. Mikron seviyesinde hassasiyet gösteren bu cihazlar hazırlanan diş kaplama altyapısının ağız içerisinde problemsiz bir şekilde oturmasını sağlamaktadır. Diş kaplamasının altındaki kendi dişinizin çözülmesi patlamalarda karşılaşılan en büyük sorunlardan birisidir.

Gelişmiş zirkonyum diş kaplamalar bu problemin de tamamen önüne geçebilmek tedir. Çünkü diş ile zirkonyum kaplama arasında ancak yapıştırıcı Siman kalıncaya kadar malzeme borçlu kalır ve ideal bir yapıştırmaya olanak sağlanmıştır. Porselen diş kaplamalar da tesviye aşamasında aşındırılan Metal diş ile arasındaki boşluğun fazla olması nedeni ile zaman içerisinde yapıştırıcının çözülmesine ve aralanan bölgelerde de diş Çürüğü oluşmasına olanak tanımak da idi. Diş kaplama malzemesi olarak kullanılan diğer önemli bir malzeme de en pres diş kaplamalardır üretim teknikleri Preslenen seramik şeklindedir. Estetik olarak ideal sonuçlar veren en pres diş kaplamalar dayanıklılık olarak zirkonyum kaplamalar kadar başarılı olamamaktadır. Zirkonyumların yeni nesil geliştirilmiş tiplerinde estetik başarı neredeyse en presler kadar üst seviyelere taşınmıştır. Bu nedenle tam seramik en pres diş kaplamalar yerini zirkonyum diş kaplamalara Bırakmaktadır diyebiliriz.

LAMİNATE VENEER DİŞ KAPLAMA

Diğer bir önemli diş kaplama yöntemi de laminat de ben erdiş kaplama olarak bilinen yaprak diş uygulamasıdır. İnce bir seramiğin dişin ön yüzüne yapıştırılması ile elde edilen estetik dişin en az kesimi ile gerçekleştirilir. Minimal adlandırılan bu kaplama yönteminde ama en az diş kazımaktır.

Makaleye Yapılan Yorumlar

Henüz Yorum Yapılmadı.


DOKTORA WHATSAPP'DAN SORU SORMAK İÇİN TIKLAYINIZDOKTORA WHATSAPP'DAN SORU SORMAK İÇİN TIKLAYINIZ